piątek, 29 lipca 2016

Przepis na chleb żytni

Chleb żytni Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Dzisiaj publikuję obiecany przepis na chleb Chleb, który udało mi się zrobić to żytni na drożdżach z ziarnami: siemienia lnianego, słonecznika i dyni swoim smakiem zachwyca! Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba.


Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie.

Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb.


Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania.


Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc).

Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Przepis na chleb pszenno – żytni.


Pieczemy chleb we własnym zakresie już od jakiegoś czasu. Prosty i krok po kroku 2. Nie znaczy to, że w ogóle nie kupujemy pieczywa w sklepie. Nakryć folią i wstawić do lodówki na godzin. Po tym czasie wyjąć chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką. Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik oraz naczynie do 200°C.


Uformować bochenek, ale nie zagniatać. Jest też znacznie tańszy od pieczywa wyrastającego na zakwasie.

Dlatego w sklepach, prócz bochenków pszennych, można kupić właśnie chleby żytnie na drożdżach. Są one wypiekane z mąki zasobnej w węglowodany nieskrobiowe. Warto jednak pamiętać, że istnieją różne rodzaje chleba żytniego.


Najbardziej ceniony jest chleb żytni na zakwasie. Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowy, ponieważ fermentacja zakwasu (naturalna). Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez minut.


Jak zobaczyłam tytuł Twojego postu to się ucieszyłam,bo myslałam ze znajdę przepis na dobry chleb. Mam automat do pieczenia chleba. Zaraz go napiszę w moich przepisach.


Chleb z dodatkami, czyli jak urozmaicić podstawowy przepis na chleb. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy.


Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Jeżeli nie ma takiej informacji, to możesz próbować na żytnim. Pszenny możesz uzyskać przekładając kilka łyżek zakwasu żytniego do drugiego słoiczka i dokarmiając go mąką pszenną.


Ja na swoim żytnim zakwasie piekę chleby z różnych mąk, głównie z orkiszowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty