Jak odpowiednio spienić mleko w ekspresie? Dzbanek należy wypełnić do połowy mlekiem, najlepiej chłodnym, świeżym i tłustym (), gdyż takie najlepiej się spienia. Odkręcić zawór pary w celu spuszczenia nagromadzonej wody (nie w każdym ekspresie jest to konieczne). Jak się spienia mleko w ekspresie ciśnieniowym.
Spienianie mleka w ekspresie ciśnieniowym jest stosunkowo łatwe.
Należy tylko zapamiętać i wyćwiczyć odpowiednie ruchy oraz pilnować prostych zasad dotyczących spieniania, by proces ten pozwalał nam za każdym razem otrzymać idealnie spienione mleko. Wiele ekspresów do kawy posiada. W ekspresie automatycznym przygotowanie kawy mlecznej wymaga od nas jedynie naciśnięcia odpowiedniego przycisku.
W ekspresach kolbowych do spieniania mleka używamy dyszy - sami musimy znaleźć moment, w którym piana jest perfekcyjna. Idealna pianka na kawie. Powinna być gęsta, a jednocześnie kremowa i miękka.
Po drugie temperatura mleka.
I tu są dwa warianty w zależności od tego czy używamy ręcznych spieniaczy czy dyszy do spieniania mleka przy ekspresie ciśnieniowym. W przypadku tego pierwszego temperatura mleka powinna mieć około st. Nie wolno zagotować mleka, bo się nie spieni. Jeśli w pokrywie występują osady mleka których nie można doczyścić – można umyć ją w zmywarce.
Ważnym jest, by do spieniania używać schłodzonego mleka z lodówki. W przeciwnym wypadku system spieniania będzie działał, ale będą powstawały bąble mleka, które będą powodowały jego rozpryskiwane dookoła. Jak dobrze spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?
Jeśli posiadamy w domu ekspres ciśnieniowy do kawy, to spienianie mleka możemy przeprowadzić za pomocą specjalnej dyszy. Przy takiej metodzie ubijania, nie podgrzewam mleka, ale używam takie prosto z lodówki. Przelewam tłuste mleko do ¾ objętości stalowego dzbanka do spieniania mleka. Właściwie spienione mleko to jedna z najważniejszych broni w arsenale każdego baristy. W kawiarniach na wyposażeniu są zwykle ekspresy kolbowe z dyszami do spieniania mleka – na pewno wielokrotnie widzieliście jak osoba przygotowująca kawę wlewa mleko do metalowego dzbanka, a następnie wkłada do środka taką dyszę.
Kawa z mlekiem wyjdzie nam szybciej i często lepiej jeśli wybierzemy ekspres z automatycznym spienianiem mleka. Moim zdaniem świetnie sprawdzają się ekspresy, które z przodu mają wsuwany dzbanek na mleko. Trzymamy go w lodówce z mlekiem w środku, przed użyciem mocujemy do frontu ekspresu.
Problem z elektrozaworem w ekspresie. Ekspres do kawy nie spienia mleka, ponieważ mógł wystąpić problem z elektrozaworem. Co to oznacza w praktyce? Elektrozawór odpowiada za pobór wody i zasysanie mleka w ekspresie. Dostaje sygnał od modułu sterującego, kiedy włączyć funkcję przygotowywania kawy lub spieniania mleka.
Współcześnie w większości dostępne na rynku automatyczne ekspresy do kawy posiadają dyszę służącą do spieniania mleka. Niektóre urządzenia posiadają specjalny dedykowany system spieniania mleka. Najczęściej funkcjonuje on na zasadzie pobierania mleka z pojemnika czy karafki, w które wyposażony jest sprzęt bądź.
Jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie? Coraz bardziej popularne są ekspresy, które posiadają parową dyszę służącą właśnie do spieniania mleka. Niestety dotyczy to tylko tych droższych modeli. Element nie jest standardowym wyposażeniem każdego ciśnieniowego urządzenia do parzenia kawy.
Aby spienić mleko w ekspresie przydatny będzie dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Charakteryzuje się od szerszym dnem, węższą górą i wysuniętym dziubkiem, dzięki któremu możemy bez problemu kontrolować strumień mleka. Pojemność dzbanka do spieniania mleka jest dowolna.
Dzięki swojej budowie pojemnik na mleko pozwala utrzymać odpowiednio niską temperaturę płynu, która jest bardzo ważna podczas spieniania. Dodatkowo system ten oferuje nam kilka rodzajów spieniania mleka, więc będziemy mogli wybrać taki, który nam najbardziej odpowiada. Ekspresy ciśnieniowe w RTV EURO AGD - Poznaj naszą ofertę Towarów z kategorii Ekspresy i kawa.
B, DeLonghi Dinamica ECAM 350. Jeśli nie planujesz zakupu specjalnego spieniacza do mleka, możesz użyć… słoika i mikrofali. Poniżej przedstawiam krótką instrukcję. Znajdź słoik z pokrywką i wypełnij go mlekiem mniej więcej do połowy, aby zostało miejsce na piankę. W przeciwnym razie mleko skwaśnieje, zrobią się „korki“ i potem mleko nie będzie wystarczająco spienione (albo w ogóle niespenione).
Mówiąc ogólnie – nie trzeba czekać, aż aparat „poprosi“, aby oczyścić sysytem mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.