Dodane przez Crimsoned w: Tylko o kuchni. Mam gotowe kruche ciasto, lecz nie wiem co z nim zrobić. Jeżeli wyjmiemy go okaże się suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone.
Jeżeli natomiast będzie mokry (lub będą się na nim znajdowały kawałki ciasta) oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe i musi się piec dalej. Czas zależy od stopnia wypieczenia ciasta.
Henglein Ciasto kruche 3g. Tarta z jabłkami i winem Należy użyć: l białego wina (lub soku jabłkowego), 1g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowania budyniu waniliowego, kg jabłek, 4ml słodkiej śmietany, kakao lub cynamon. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem dno i brzegi (na wysokość cm). Ciasto kruche piecze się w 1– 2stopniach C, przy czym piekarnik powinien być już wcześniej nagrzany do odpowieniej temperatury. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że tłuszcz się wytapia, ciasto zlewa się, traci kształt i kruchość.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto kruche gotowe ile piec. Temperatura za wysoka - Z powodu rozkładania się tłuszczu obniża się wartość odżywcza i pogarsza się smak. Z podanych składników zagnieść ciasto.
Można podzielić na części i do jednej można dodać kakao. Po schłodzeniu piec np. Należy pamiętać także o tym, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, gdyż po upieczeniu może być twarde.
Dlatego też wszystkie składniki zarabiamy szybko i sprawnie zagniatając dłońmi. Ciasto trzeba schłodzić przed użyciem, po czym rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną cienko masłem formę na tartę. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao i dobrze połączyć. Białka ubić z szklanki cukru na gęstą pianę. Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Następnie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto do gładkości. Tak przygotowane ciasto wkładamy na minut do lodówki. Po minutach wyciągamy ciasto z lodówki.
Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które lekko rozpłaszczamy dłońmi - formując prostokąt.
Ciasto przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej. W ten sposób - podczas wałkowania - ciasto kruche nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka. Ciasto kruche ja piekę na papierze do pieczenia (wykładam tylko dno formy - bez względu na rodzaj foremki, zawsze łatwiej później zdjąć ciasto). Nie smaruję niczym, ciasto kruche samo w sobie jest już wystarczająco tłuste.
Bułką tartą nigdy nie wysypuję formy, w której piekę ciasto kruche. Schłodzone rozwałkować na grubość 2-mm, foremkami powycinać ciasteczka. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
Przepisy na ciasto kruche gotowe z brzoskwiniami w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do ciasto kruche gotowe z brzoskwiniami. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Kruche Ciasto z Jagodami i Bezą. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać.
Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Chcąc sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, otwieramy drzwiczki piekarnika tylko wtedy, gdy ciasto jest już zrumienione, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.