wtorek, 19 lipca 2016

Chleb na zakwasie przepis babci

Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym.


Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu, a ja z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy babcia odkroi z ciepłego chleba piętkę i będę mogła polać śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Przepisy na domowy wypiek pieczywa na zakwasie.

Zakwas chlebowy- krok po kroku. Ciekawe czy na zakwasie da sie zrobic chleb litewski i pumpernikiel? Uwielbiam ciemne chleby! Zastanawiam sie tez czym da sie zastapic melase i slod jeczmienny. Chetnie poznam Wasze przepisy na chleby i bulki.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.

Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb babci na zakwasie. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest.


Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Lubimy z mężem wilgotne, ciezkie chleby. Bardzo prosty przepis. Przepis jak upiec domowy chleb pszenny na zakwasie. A jaki poleci mi Pani przepis na lżejszy, bardziej suchy ale nadal domowy i na zakwasie chleb, abym mogla uraczyc rodzinke, ktora nie lubi gliniastych chlebów, nie tylko moich, ale tych ze sklepow również.


Jezeli widze,ze chleb na zewnatrz jest troche za bardzo upieczony,to w takim przypadku zmniejszyc temperature pieczenia np. Chleb w srodku bardzo smaczny. Jest pyszny, miąższ ma miękki, zdobiony licznymi dziurkami, lubią go dzieci, mimo, że jest na zakwasie.


Na zakwasie, który przygotujemy w dwa dni. Dłużej zachęcać nie będę. Pozostawiam go Wam. I niezmiennie, życzę smacznego. Domowy chleb na zakwasie to zdrowe, smaczne pieczywo a dodatkowo taki zapach w trakcie pieczenia, że pamięta się go całe lata.


Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa.

Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno albo ilość zakwasu byłą za duża w stosunku do ilości dodanej mąki. Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw.


Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb. Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb na drożdżach. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie , chlebek tak samo wyjdzie smaczny jeżeli użyjemy razowej żytniej lub razowej pszennej w tych samych proporcjach. Blogerzy polecają przepisy na chleby i bułeczki jakoś niekoniecznie. Wpadł mi w ręce przepis na chleb orzechowy, a ponieważ w domu sporo orzechów, bo jedna taka ciocia-babcia ma orzecha na działce i nas nimi zasypuje to tak jakoś wyszło, na próbę.


Och jakie było moje zdziwienie! Ja miałam podobny problem z chlebem mlecznym na drożdżach, ale zdarzyło się to tylko raz czy dwa, a robiłam go już wielokrotnie. Czasami dla odmiany pieczemy sobie chlebki drożdżowe, żeby zakwas mógł odpocząć #128578; Nigdy, co prawda, tak bardzo mi się nie rozlatywał, ale dość mocno kruszył.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty