Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Chleb orkiszowy zdaje się być powracającą modą.
Nic dziwnego, skoro sam orkisz ma mnóstwo zalet i już w XII w. Przepis na chleb powinien znaleźć się w każdym domu. Szczególnie jeżeli chodzi o chleb orkiszowy, który trudno przecenić, a jego zalety można by wymieniać długo. Mój dotychczasowy ulubieniec wśród chlebów :-) Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na pieczywo, jednak dzisiejszy jest jak dotąd moim faworytem. A dlaczego właśnie ten chleb jest moim ulubieńcem? Supr przepis na domowy chleb orkiszowy razowy.
To chlebek szykowany z mąki orkiszowej razowej na suszonym zakwasie żytnim oraz na suszonych drożdżach. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki! Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron. Upieczony chleb studzić na kratce.
Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość.
Z dobrym zakwasem zaczęłam piec prosty chleb żytni na zakwasie, który bardzo nam smakuje, czasem nieco go modyfikuję, dodając coraz to inne ziarna. Dzisiaj bądź jutro mam w planach wypróbować powyższy przepis na chleb orkiszowy. Fantastyczny przepis, robiłam dwa razy i obydwa razy wyszedł – w piekarniku z programem Chleb, dodałam za pierwszym razem oregano i słonecznik na wierzch (warto wbić go w ciasto, bo odpadnie), a za drugim – suszone pomidory posiekane na drobno. Pyszny i banalny przepis, trzeba tylko pamiętać o porządnym wymieszaniu masy.
W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki tj. Ponadto urzeka wyjątkowym smakiem i zapachem. Dzisiaj łatwy przepis na chleb orkiszowy, który zawsze się udaje, nawet jeśli jest na młodym zakwasie. Idealny przepis dla początkujących.
Najpierw musimy przeznaczyć cierpliwie tydzień czasu na wyhodowanie zakwasu. Jak upiec domowy chleb? Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.
Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni. Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam.
Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu. Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu. BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Uwaga babcia piecze chleb.
Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.