środa, 18 lipca 2018

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

Mam pytanie – od czego zależy kolor miąższu? Chleb żytni jest ciemny, bo na ciemnym zakwasie, chleb pszenny na żytnim zakwasie też jest ciemny, czy to typ mąki czy rodzaj ma największe znaczenie? Czy można użyć mąki pszennej o typie 5do zakwasu żytniego i wyjdzie chleb jasny?


Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie. Najprostszy chleb pszenny ( na zakwasie ).

I czy wszystkie te chleby na zakwasie maja taka luzna konsystencje jak nie to ktore przepisy sa mniej luzne. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny.


Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Mimo, że przez jakiś czas wykorzystywaliśmy zakwas, to najczęściej były to wypieki na drożdżach.

Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest.


Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Nie trzeba go wyrabiać, rośnie w nocy i nad ranem można go piec. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Przepis na prosty chleb pszenny na drożdżach.


Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie. A wszystko za sprawą dodatku miodu i wypieku na naturalnym zakwasie żytnim. Ten chleb na zakwasie robi się tak na prawdę może minut, resztę robi za nas czas. Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie.


W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje.

Chlebek jest prosty do zrobienia i smakuje jak wiejski chleb z pieca. Super chleb na weekend. Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu.


Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego. Jest to, moim zdaniem, najlepszy zakwas pszenny jakiego do tej pory używałam.


Zakwas pszenny – przepis II. Stosując tę metodę przede wszystkim bardzo szybko otrzymujemy gotowy do użycia zakwas, w zasadzie następnego dnia od nastawienia można już piec na nim chleb. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Polan w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”.


Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty