poniedziałek, 30 lipca 2018

Chleb z maszyny na świeżych drożdżach

Dodane przez Pistacja w: Tylko o kuchni. W takiej maszynie można zastosować każdy przepis na ciasto wymagające wyrabiania. Moje (chyba) trzecie podejście do ciasta drożdżowego z maszyny do chleba. Ciągle miałam problemy z proporcjami, raz nawet musiałam ratować ciasto i przekładać je do zwykłej formy, bo zaczynało uciekać Zobacz więcej.


Piękny, chrupiący chleb na drożdżach.

Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Przepis na prosty chleb z automatu. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Ja piekę w maszynie z Lidla. Chleb piekę 330ml maślanki 1jajko 2łyżki oliwy czsem 1łyżeczka octu 330g mąki chebowej pszennej.


Oetkera, z Cykorii trzeba dać paczki) ewentualnie 1g ziaren (słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni - jeden rodzaj lub mieszane) z tych proporcji wychodzi chlebek o wadze ok. Lista przepisów na chleb żytni z automatu na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obżarciuch. Z automatu upiekłam już nie jeden smakowity chleb, jednak w porównaniu z tymi na zakwasie, zawsze będą poziom niższe pod każdym względem. Nie wynika to z mojego braku wiedzy dotyczącego obsługi tej maszyny, raczej z tego, że korzystając z własnych rąk i pieca da się to zrobić lepiej. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Z wygody, smaku i szybkości. W tym miejscu chciałam jeszcze powiedzieć co nieco o drożdżach.


Kilka razy natrafiłam na teorię, że drożdże piekarnicze są niezdrowe. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.

Upieczony chleb ostudzić na kratce. W misie maszyny umieścić najpierw płynne składniki, potem sypkie, w tej kolejności : sól, cukier, masło, mąkę, a na końcu drożdże. Nastawić program zagniatanie z wyrastaniem.


Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w dalszej części przepisu. Chleb pieczemy na programie “pieczywo razowe” (u mnie program nr 3). Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach.


Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą). Przed rozpoczęciem pieczenia posmarować wierzch rozmąconym żółtkiem i posypać słonecznikiem.


Po co jajko do smarowania chleba. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz. Chciałabym już piec a nie wiem czy można ominąć procedurę maszyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty