Porto można z powodzeniem pić samo, tradycją jest jednak picie go po posiłku lub do deseru. Ruby pasuje świetnie do deserów zawierających kawę, ciemne owoce, radzi sobie (choć niektórzy nie zgadzają się z tym zdaniem) nawet z czekoladą. Dobre vintage porto podawane bywa także z dojrzałymi serami (np. stilton). Wino porto — co to takiego?
Jak poznać, że mamy do czynienia z oryginalnym trunkiem wytworzonym w tej części Portugalii?
Poznać można je po specjalnej banderoli. Gdzie jeść w Porto – sprawdzone adresy. Pij jak chcesz #128578; Nie przejmuj się „zasadami”, szczególnie jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tym winem. Z etykiet porto (zwłaszcza tawny) wyczytasz najczęściej, że idealnie skomponuje się z serami z niebieską pleśnią, albo z creme brulee, ale nie warto ograniczać się tylko do tego typu propozycji. Porto to wciąż mało znany w Polsce trunek, kojarzący się ze słońcem i wakacjami.
Jak jednak zamówić kawę w Porto, jaką charakterystyczną nazwę lokalną ma mała, aromatyczna kawa w Porto? Z czym połączyć wino porto lub jak nazywa się piwo, które piją mieszkańcy Porto? Warto to wiedzieć, zanim pojedziemy do Porto, a wiedza ta pozwoli nam jeszcze lepiej poznać to niezwykłe miasto, a na pewno uprzyjemni nam.
Pamiętaj, by rocznikowe porto zawsze wcześniej zdekantować (ze względu na naturalny osad). Po otwarciu, ponieważ ma podwyższoną ilość alkoholu (ok.) może jeszcze spokojnie zostać w butelce przez tydzień. Możesz je pić samo lub w połączeniu np. Piją porto z kieliszków na łodydze, w kształcie tulipanów. Optymalna pojemność to 1ml, ale nie należy jej wypełniać po brzegi.
Okulary wypełniają nie więcej niż połowę, a czasem nawet jedną trzecią. Pij Porto małymi łykami, ciesząc się jego bukietem. Wtedy warto, lecz butelka odstać swoje w spokoju musi, a dekantować i tak trzeba. Inaczej szlam winny pić będziecie. A jak odszpuntujecie, zdekantujecie, to w tydzień wypić trzeba.
I na koniec porto najdroższe, znaczy się porto rocznikowe (vintage). Dwa lata w beczce, wieczność w butelce, tak przynajmniej być powinno. Po zdjęciu nakrętki jest odrzucany.
Wielokrotnego zamykania butelek korek nie może być, ponieważ może to zepsuć smak. Przed podaniem, wlać zalecany napój w dekanterze (zdekantowano) w celu usunięcia osadów z dna. Czas na najważniejszą część tekstu, czyli wyjaśnienie jak mamy pić porto.
Porto zazwyczaj jest winem słodkim lub półsłodkim.
W zależności od odmiany ma ono barwę od ciemnoczerwonej (prawie brunatnej) do słomkowej. Wspólny dla wszystkich rodzajów porto jest mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak. Jego cena zależy oczywiście od wieku. Im starsze tym bardziej też smakuje beczką, co jest uznawane przez znawców za zaletę (Kuba stwierdził natomiast, że 40-letnie tawny smakuje jak „drewno rozpuszczone w spirytusie”). Oczywiście, w Portugalii można też dostać „zwykłe” wino (ciężko się pije porto w dużej ilości).
Piotr przeniósł się do Porto lata temu, jak sam mówi, odnalazł tu starą, dobrą Europę. W tym odcinku nasz bohater pokaże nam to zabytkowe miasto z zupełnie z innej perspektywy. Tu życie płynie w rytmie fado i spontanicznych tańców na ulicach. Porto Tawny jest to wino czerwone słodkie wzmacniane. W procesie produkcji dojrzewa ono w drewnianych beczkach w piwnicach Vila Nova de Gaia.
Zawiera alkoholu. Producent poleca, aby wino było serwowane w temperaturze 16ºC. Zobacz także: Porto nie jedno ma imi. Dlatego często do ouzo podaje się osobno wodę, by każdy sam podejmował decyzję, jak będzie je pił.
Nie należy natomiast mieszać ouzo z żadnymi napojami kolorowymi ani z innymi alkoholami. Tradycyjnie ouzo popija się między przekąskami, sącząc go powolutku, aby nie skończył się przez. Jazda rowerem nad brzegiem rzeki jest czystą przyjemnością, ale pamiętaj, że Porto to miasto na wzgórzach, więc rower nie zawsze się sprawdzi. Mnogość jednokierunkowych uliczek sprawia, że samodzielne prowadzenie auta nie jest najlepszym pomysłem.
Jak zwykle, polecamy piesze zwiedzanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.