Zapraszam na bułki na zakwasie #128578; Ostatnio zmieniliśmy zakwas. Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy. Wspaniałe bułki na zakwasie żytnim, które przygotowałam bez udziału drożdży. Ciasto oczywiście rośnie dłużej, ale dzięki dużej ilości zakwaszonego ciasta przebiega to szybciej niż w przypadku innego pieczywa na zakwasie. Na blogu jest kilkaset przepisów na chleby na samym zakwasie, w tym także receptury na bułki, bez drożdży, więc ze wszystkich możliwych wybrał Pan starą recepturę, gdzie akurat wyjątkowo pojawiły się drożdże.
Fałszywe bułki na zakwasie…Te keto bułki smakują i wyglądają jak tradycyjny chleb na zakwasie z dziurami, prawda? Dlatego nazywają się fałszywe bułki. Osoby, które zmieniają styl życia na lchf w pierwszej kolejności odczuwają brak pieczywa.
Te bułki z pewnością zastąpią jego brak. Ponadto są zdrowe i niskowęglowodanowe. Szybki, łatwy, bez zakwasu. Marzył mi się domowy chleb.
Chciałam upiec taki na zakwasie, jednak okazało się, że mam pecha i nie mogę znaleźć nigdzie mąki razowej. Wykombinowałam więc przepis na drożdżach i occie. Dla bułek jest to jednak związek idealny!
Jeśli macie nadmiar zakwasu można użyć go do upieczenia pszennych bułeczek. Zakwas może być żytni lub pszenny, co tam macie w lodówce :) Bułki wychodzą chrupiące, mają zwarty i dość ciężki miąższ, dlatego też są bardzo pożywne. Jeśli nie chcecie bułek można upiec z tego przepisu również chleb. Bułki na zakwasie urosły wreszcie gdy postawiłam je na kuchence iwłączyłam piekarnik. Plaskate się zrobiły.
Oczywiście spód lekko przypalony. W smaku dobre choć w pierwszej chwili, na ciepło, miałam wrażenie, że czuję lekką goryczkę. Dzisiaj już nie miałam tego wrażenia. Przepisy na szybkie bułki na zakwasie w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na szybkie bułki na zakwasie. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania.
Jak upiec chleb na drożdżach, zakwasie, w piekarniku, razowy. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem.
Wierzch posypać makiem i sezamem. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.