Miód pitny to napój alkoholowy. Powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Dowiedz się, jaka jest cena miodu pitnego, ile procent alkoholu zawiera, gdzie kupić, w końcu jak pić miód pitny.
A zatem, w czym powinno pić się miód pitny? Otóż, w kubkach wykonanych z gliny.
Wbrew pozorom na polskim rynku istnieje wielu producentów zastawy do miodu pitnego. Miody pitne są podzielone na półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki i piątaki. Nazwa ich zależy od sposobu wykonania brzeczki, która składa się z odpowiedniej objętości miodu i wody. Dwójniak powstaje z miodu i wody w stosunku (1:1). Ten problem zgłosił Pan Miś: Kiedy, jak, gdzie, w czym pić miód?
Czy jest to napój szlachciców, czy raczej trunek ludowy? Czy nadaje się do pieczenia, czy wznoszenia toastów?
Proszę napisać jak najwięcej. Jak zrobić miód pitny? Podczas tego etapu cały czas będzie wytracać się osa dlatego często należy zlewać miód i oczyszczać balon.
Jego uniwersalny charakter – możliwość podania zarówno „na ciepło” (grzaniec) jak i „na zimno” (drink z lodem i cytrynką) – sprawia, że możemy pić go praktycznie przez cały rok. W porównaniu do innych, nieco bardziej popularnych alkoholi, miód pitny charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi. W zimie najczęściej serwuje się go na gorąco z przyprawami korzennymi i plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Przechowywać należy go jak wino, w suchych i ciemnych pomieszczeniach, niskiej temperaturze (5-stopni Celsjusza), a także w pozycji leżącej.
Wyrób miodu pitnego jest dość prosty dla osoby, która robiła już kiedyś wino owocowe, ale i nowicjuszom nie powinien nastręczać zbyt. Koniecznie pamiętaj, że wodę z miodem należy pić codziennie rano na pusty żołądek – tylko w ten sposób możemy zagwarantować maksymalne korzyści dla naszego organizmu. Wypijana na czczo woda bardzo dobrze wpływa na pracę żołądka, a miód dostarcza cennych składników odżywczych. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m. Polsce i na Litwie.
Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa. Są to najbardziej optymalne warunki w trakcie dojrzewania trunku. Wszystkie miody były bardzo wysokiej klasy i cieszyły dużą popularnością.
Nie był to trunek dostępny dla każdego, pito go głównie podczas specjalnych okazji, powodem tego było fakt, że miód pitny był drogi oraz uważano go za towar luksusowy.
Najstarszy trunek możemy pić jak wino. Zalecany jest także do kawy lub ciast. Kiedyś podawany był tylko na specjalne okazje, m. Bożego Narodzenia, Wielkanoc, wesele - opisuje Bogumił Rychlak.
Miodem pitnym nie możemy się zbytnio upić. Do dzbanka wlewamy wodę mineralną niegazowaną. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i miód pitny, dokładnie mieszamy.
Dzbanek z napojem przykrywamy, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy. Wystudzony koktajl rozlewamy do szklaneczek, ozdabiamy plasterkiem cytryny i listkiem mięty. Koktajl możemy podawać z kostkami lodu.
Zapomniany i niedoceniany przez nas. Jego doskonały smak i aromat pieści nasze podniebienia. Możemy go podawać zimą jako grzańca, dodając goździki i cynamon, lub latem z cytryną i kostkami lodu. Możemy też serwować w postaci orzeźwiających drinków podczas spotkań z przyjaciółmi.
Opiszę wam historię miodem malowaną. Zarówno mió jak też cynamon mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego, wykazując właściwości uspokajające, redukujące stres oraz łagodzące napięcie nerwowe. Uważa się, że woda z miodem i cynamonem może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Pozornie banalne pytanie, acz po krótkiej chwili zastanowienia odkryłem, że kryje się w nim głębszy problem. W czym pić miód pitny? W zasadzie powinienem napisać, że należy pić w szklanym kieliszku na krótkiej nóżce. Ujmując delikatnie naczynie w dwa palce możemy delektować się aromatem i kolorem trunku. Prawdziwy miód - co zawiera?
Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje tak szerokie zastosowanie. Węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, związki polifenolowe, białka, witaminy A, B B B B1 C, kwas foliowy – w miodzie wyodrębniono około 3substancji korzystnie działających na organizm człowieka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.