Wystarczy pół godziny, by cieszyć się gorącym kociołkiem smaków i aromatów. Mielone mięso wieprzowo-wołowe podsmaż razem z cebulką, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory wraz z zalewą. Duś razem z czerwoną fasolką i drobno posiekaną papryczką chili. Nie zaszkodzi, jeżeli do meksykańskiego kociołka.
Gotujący się kociołek meksykański po dodaniu pomidorów.
Dodaj do ulubionych. Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką. Przepis na kociołek meksykański. Pyszne i szybkie danie dla zapracowanych nadaje się do jedzenia zarówno z ryżem jak i ziemniakami.
Pikantny gulasz z mięsem wołowym, papryką i czerwoną fasolą. Gulasz meksykański. Ekspresowy kociołek meksykański, pełen warzyw, mięsa i aromatycznych przypraw.
Przygotowanie nie zajmi Zobacz więcej. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Ryż gotowany jest razem z pozostałymi składnikami, dzięki temu nie trzeba brudzić dodatkowego garnka.
Potrawa to połączenie mięsa mielonego (wołowego oraz z indyka) oraz kolorowych warzyw takich jak papryka, fasola, kukurydza, groszek - bo uwielbiam kolory na talerzu, wszystkie składniki otacza smakowity, pomidorowy sos. Cały aromat potrawy buduje zestaw przypraw jaki skomponowałam, pierwsze skrzypce grają: kmin rzymski, tymianek i rozmaryn. Durszlak - kociołek z mięsem i warzywami.
Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze. Zupa meksykańska z mięsem mielonym.
Można ją zrobić bardziej łagodną lub też w wersji ostrzejszej. Aby miała moc wystarczy dodać do niej więcej papryczki chili lub też nawet wkroić świeże, ostre papryczki. Z podanych przeze mnie. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój.
Namocz fasolę na noc, rano odlej wodę. Gotuj fasolę w osobnej wodzie z dodatkiem kminku, do czasu aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Mięso umyj, pokrój w duże kostki lub grube paski i smaż na oleju w dużym rondlu lub na dużej patelni. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Cebulę obrać i pokroić drobno.
Podlać wodą i dusić mięso. Pokroić w kostkę paprykę i również dodać do mięsa, wymieszać. Dusić aż papryka zmięknie.
Prototyp tej potrawy zaserwowano mi kilka lat temu na spotkaniu w pracy, w ramach cateringu. Opis przepisu: Autor: WINIARY Nawet najwierniejszy fan tradycyjnej polskiej kuchni ma czasem ochotę na coś nowego. Mieszanka mielonego mięsa, ostrej papryki, pomidorów i fasoli to solidna porcja energii, która pobudzi do działania i pozwoli przetrwać najbardziej pracowity dzień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.