Bardzo prosty chleb pszenny na zakwasie, z niewielkim dodatkiem drożdży. Chleb na zakwasie i drożdżach. Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże pokruszyłam z mąką). Wyrabiać przez około -minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne.
Następnie przykryć i odstawić na minut do wyrośnięcia.
Teraz o samym przepisie. Jest bardzo prosty. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Może powstać na zakwasie i na drożdżach.
Od wielu miesięcy raz w tygodniu piekę bochenki chleba z przepisu Prosty chleb na zakwasie. To dość wygodne, gdyż tylko raz rozgrzewam piekarnik, a pieczywa starcza na cały tydzień. W dodatku pod koniec tygodnia chleb nie jest ani trochę czerstwy.
Czasem jednak człowiek potrzebuje odmiany.
Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie. Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła. Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny.
Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Ciasto wkładamy do miski.
Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny, kruszy się, psuje, a po kilku czy kilkunastu dniach może nawet zacząć pleśnieć. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. To nie jest to czego szukamy!
Spróbuj na pewien czas wyeliminować pieczywo drożdżowe, upiecz samodzielnie lub kupuj wyłącznie chleb na zakwasie i na własnym ciele poczuj różnicę. Jak upiec chleb pszenny na drożdżach, bez zakwasu? Wypiek chleba domowego na drożdżach nie wymaga użycia zakwasu, a co za tym idzie, jest zdecydowanie szybszym sposobem na domowe pieczywo.
Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie. Który chleb wybrać? Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.