Budząc się rano, często marzymy o kremowej piance na naszej porannej kawie – jednak jak spienić mleko domowym sposobem, bez użycia drogiego ekspresu, za to tak, aby nasza kawa przypominała bardziej tę ze „Śniadania u Tiffaniego” niż studenckiego baru mlecznego? Kawa z pianką Lubicie kawę z pianką? Jeśli tak, polecam szybką i łatwą do zrobienia wersję kawy ubijanej. Robi się ją całkiem odwrotnie niż tradycyjną.
Dodane przez Sadowskaw: Tylko o kuchni.
Ekspres do kawy mam od dawna i jestem z niego bardzo zadowolona. Minimalnym nakładem sił i kosztami można zrobić sobie pyszną kawę. Im dłużej będziemy potrząsać, tym delikatniejsza pianka.
Polecam potrząsać minimum minutę. Saeco to flagowy model ekspresów do kawy Philipsa,ale potwierdzam ze do kwoty powiedzmy tyś zł jak najbardziej warto,oczywiście na dwie filiżanki i jeśli to tylko możliwe to z wbudowanym młynkiem. Skomentuj poradnik.
Jaka zrobić idealną piankę w kawie z mlekiem?
Jakie mleko będzie najlepsze do kawy, jak je spienić? Jak spienić mleko do kawy? Mleczna pianka musi być gładka i lekka, ale nie rzadka, zwarta, ale przy tym nie zbyt gęsta. Nie możemy również przegrzać, ani zagotować mleka, bo to zepsuje cały efekt. Czynność ta nie jest nadzwyczaj trudna, ale wymaga od nas pewnej wprawy czy też umiejętności.
Idealna pianka powinna być gładka i lekka, ale nie może być za bardzo gęsta lub za rzadka. Mleko możemy spienić automatycznie dzięki zamontowanej dyszy w ekspresie lub ręcznie na kilka sposobów. Mleko wlać do specjalnego spieniacza, koniecznie tłuste mleko, postawić na małym gazie i energicznie ubijać około sekund.
Powstałą piankę używam do kawy. Wstaw na stronę, bloga, foruKomentarze. Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy. Do przepisu na: Pianka do kawy.
Witam, codziennie pije kawę parzoną, ostatnio nachodzi mnie ochota na kawę z pianką ale nie potrafię tej pianki zrobić, nie mam ekspresu do kawy , patrzyłam już na niektóre fora na. Aromatyczna kawa z puszystą pianką to zdecydowanie dobry pomysł na rozpoczęcie dnia i umilenie popołudnia. Poznaj różne metody ubijania mleka, by uzyskać aksamitną i zwartą pianę, idealną jako dodatek do kawy.
Dzisiaj, bez względu na miejsce zamieszkania, każdy może sobie zrobić pyszną kawę z pianką, nie wychodząc z własnej kuchni. Wystarczy ekspres ciśnieniowy z kilkoma użytecznymi funkcjami. Kwintesencją cappuccino jest dobra kawa. Do jego zrobienia nadają się wszystkie rodzaje kawy. Leci z nich para, która podgrzewa i napowietrza mleko, co w rezultacie prowadzi do powstania mlecznej pianki.
Niektóre ekspresy domowe (zarówno kolbowe, jak i automatyczne) też mają dysze spieniające. Jeżeli macie taki ekspres w domu, to spienianie mleka do kawy powinno wyglądać następująco: Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Prawdziwa kawa po turecku to niezapomniany, głęboki smak, który nie ma nic wspólnego z kawą mieloną zalewaną wrzątkiem w kubku czy filiżance, jaką pijamy na co dzień… Czy wiesz, jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku z tygielka?
Przygotowanie napoju nie jest wcale trudne, ale wymaga zaangażowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.