czwartek, 31 stycznia 2019

Arabica robusta różnice

Gatunki kawy Arabika i Robusta – charakterystyka i główne różnice. Coffea Arabica) i robusta (Coffea Canephora). Wspólną cechą arabiki i robusty jest to, że na świecie naturalna uprawa tych kaw występuje pomiędzy zwrotnikiem raka, a zwrotnikiem koziorożca, a przestrzeń pomiędzy nimi tworzy tzw. Jest też bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze.


Czy różnią się w smaku?

Tak, różnica jest dosyć. Różnica między nimi nie ogranicza się jednak wyłącznie do smaku, ale także intensywności, gęstości cremy czy zawartości kofeiny. Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. Czym się różni robusta od arabiki Arabica.


Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy. Co to jest arabika? W sklepie najczęściej spotykanym rodzaje kawy jest arabica bądź robusta.

Dowiedz się, jakie są pomiędzy nimi różnice i która będzie idealna dla Ciebie. Porównajmy te dwa najpowszechniejsze na świecie rodzaje kawy i sprawdźmy, jak mocno się one od siebie różnią. Po lewej Robusta, po prawej Arabica) Robusta. Rośnie między 2a 9metrem nad poziomem morza.


Robusta lepiej znosi choroby, jest po prostu bardziej odporna. Nie ma tych wszystkich „fajerwerków”, które sprawiają, że kawa może być rewelacyjna. No właśnie – do czego w ogóle służy robusta, skoro arabika jest po prostu lepsza? Być może zauważyłeś, że na niektórych etykietkach z kawą napisane jest, że ziarna kawy to w 1 Arabica.


Faktycznie, odnosi się do rodzaju gatunków kawy, z których pochodzą ziarna. Każdemu miłośnikowi kawy te dwie nazwy są dobrze znane: arabika i robusta. Rozpoznano przynajmniej kilkadziesiąt gatunków kawy, ale to te dwa uprawia się w dużych ilościach i to właśnie z nimi spotykamy się w codziennym piciu kawy. Arabika i robusta to gatunki cieszące się zdecydowanie największą popularnością. Choć znawcy często preferują tę pierwszą, druga również ma wielu zwolenników.


Kawy te różnią się nie tylko kształtem i kolorem ziaren, lecz także swoimi właściwościami. Tym samym dochodzimy do najbardziej istotnych różnić pomiędzy tymi dwoma gatunkami, czyli tych dotyczących smaku kawy zaparzonej na ich bazie.

Drzewka tego gatunku rosną od do metrów wysokości i charakteryzują się odpornością na. Pomimo wielu różnorodnych odmian kawy, to właśnie one zyskały największe uznanie i stały się najczęściej wybieranymi ziarnami. Dlaczego to właśnie one cieszą się uznaniem? W czym tkwi ich ewenement?


Rośliny kawowca występują w dziesiątkach różnych odmian. Jaka jest między nimi różnica i która z nich odpowiada za piękną cremę na powierzchni naparu? Ziarna Arabiki są płaskie i długie, zawierają mniej kofeiny, nadając kawie łagodny i aromatyczny smak.


Bardzo istotny wpływ na wysokość jej ceny ma rodzaj jej uprawy. Otóż w sklepach jest masa kaw różniących się od siebie ceną, marką czy smakiem. Różnice między rodzajami i gatunkami kaw wynikają głównie z miejsca zbioru, metody obróbki oraz sposobu uprawy kawy. W zasadzie gatunki kawy są tylko dwa: Robusta i Arabica, z nich produkuję się większość kaw ziarnistych.


Robusta jest zdecydowanie ostrzejsza i bardziej gorzka, zawiera za to dużo więcej kofeiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty