środa, 16 stycznia 2019

Chleb czosnkowy z piekarnika

Wsyp do automatu lub miksera 5g dowolnego rodzaju mąki, wsyp szczyptę soli i zioła (np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie). Chleb czosnkowy jest wspaniałą przekąską na imprezę domową, na grilla czy jako dodatek do pomidorów z mozzarellą. Pomimo, iż często uskarżamy się na nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, należy przyznać, że chleb czosnkowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Poniżej przedstawiam prosty lecz wspaniały przepis na chleb czosnkowy.


Wersja druga – miękki chlebek czosnkowy. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Przygotuj masło czosnkowe tak jak opisano w kroku 2. Pomiędzy każdy kawałek nałóż 1-łyżeczki masła czosnkowego. Owiń chlebek w folię aluminiową i włóż na minut do piekarnika. Niesamowicie pyszny chlebek z czosnkiem i zieleniną,najlepiej smakuje z filiżanką czerwonego barszczu,i ten zapach po upieczeniu.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. W ten sposób wyrasta, Następnie, nie otwierając piekarnika, zwiększam grzanie do 2st. C i piekę przez ok. Dodane przez sonius2w: Tylko o kuchni.


Chleb czosnkowy z piekarnika

Jak zobaczyłam tytuł Twojego postu to się ucieszyłam,bo myslałam ze znajdę przepis na dobry chleb. Mam automat do pieczenia chleba. Przepis mam jeden prosty.


Zaraz go napiszę w moich przepisach. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę.


Kris: Chleb czosnkowy z ziołami można przygotować z każdym rodzajem chleba. Nie jest to przepis na upieczenie chleba. Jest to przepis na jego przyrządzenie.


Sylwia W Obserwuj bloga Obserwujesz bloga wgarnuszkach. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Pokrój chleb cięciami krzyżowymi, dość głęboko, aby można było oderwać małe kawałki. Rozpuść masło z poszatkowanym czosnkiem. Polej chleb z góry czosnkowo-maślaną mieszanką, starając się wlewać ja w nacięcia i wstaw z powrotem do piekarnika.


Przykręcić piekarnik do 2stopni i pieczemy przez minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne minut– chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, wyciągamy z niego chleb, studzimy na kuchennej kratce.


Rozrywany chleb ziołowo czosnkowy - chleb pieczony z osobnych kromek. Chodzi mi o to, czy da się jakoś podzielić pracę przy takim chlebku, żeby móc go jeść na śniadanie – prosto z piekarnika, a jednocześnie nie zrywać się bladym świtem? Pieczywo czosnkowe. Z taką różnicą, że typowy sposób podania pieczywa czosnkowego to kromka chleba, posmarowana czosnkiem i przykryta roztopionym serem, a moja wersja ma to wszystko w środku. Gdy świeży bochenek wyjeżdża z piekarnika pojawia się naprawdę spory dylemat.


Chleb czosnkowy z piekarnika

Kroimy czerstwy chleb (lub bagietkę) na cienkie kromki. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, pieprz i oregano i wkładamy do piekarnika na kilka minut. Gdy są już złociste i chrupiące, wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy kanapeczki.


Możesz wykorzystać, na przykła łososia z awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty