Być może nie liczni pamiętają ciężkie żeliwne patelnie, używane przez nasze babcie. Z upływem czasu zostały wypchnięte z kuchni przez coraz nowsze „wynalazki”. Aby taka patelnia posłużyła nam wiele lat należy o nią odpowiednio dbać i od czasu do czasu konserwować.
CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Konserwacja patelni żeliwnej.
W kwestii jak dbać o patelnię żeliwną, aby zawsze była czysta i odpowiednio zabezpieczona, należy zaprzyjaźnić się z olejem lub oliwą z oliwek. Olejowanie jest również odpowiednie dla takiego naczynia kuchennego, jak patelnia żeliwna wok. Wrażenia: patelnia rzeczywiście bardzo szybko się rozgrzewa, a dzięki żeliwnym uchwytom można wstawiać ją również do piekarnika. Jest solidna i mimo. Bywa, że nie mamy informacji na ten temat żadnej.
Wyprodukowane naczynie żeliwne np. Azji i tak musi być pokryte jakąś powłoką.
Producent nie wie, gdzie jego wyrób żeliwny (patelnia, wok, brytfanna itp.) będzie składowany, ani kiedy dotrze do nabywcy końcowego. Rdzawy nalot na nowym naczyniu nie zachęca do kupna. Ważnym zagadnieniem jest sposob używania i konserwacji patelni żeliwnej.
Trzeba wiedzieć, jak taką patelnią się posługiwać. Faktem jest, że patelnie takie są niezwykle trwałe, ale tylko w wypadku, jeśli odpowiednio o nie zadbamy. Nową patelnię żeliwną należy natłuścić olejem spożywczym i rozgrzać w piekarniku do 1stopni Celsjusza. Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Patelnia jest gotowa do użytku.
Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu. Nie zaleca się używać do jej mycia płynów do mycia lub detergentów. Najlepiej jest używać gorącej wody. Najważniejsze jest utrzymanie patelni w stanie suchym!
Ciężkie, solidne naczynia wyróżniają się znakomitą dystrybucją ciepła oraz niezwykłą trwałością. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Wszyscy wiemy, że bardzo dobra patelnia żeliwna to sprzęt wysokiej jakości, który warto mieć w swoim domostwie, jednak mało kto wie jak prawidłowo się z nią obchodzić. Masz jednak szczęście, ponieważ właśnie trafiłeś na artykuł, który rozwiąże Twoje problemy i wyjaśni jak prawidłowo się z nią obchodzić. W sytuacji, kiedy patelnia żeliwna posiada uchwyt lub dodatkowe elementy ułatwiające pracę, jak np. Nieodpowiednia konserwacja naczyń z naturalnego żeliwa może doprowadzić to tego iż nasza patelnia czy garnek żeliwny po prostu zardzewieją.
Może to być spowodowane na przykład długim namaczaniem, przechowywaniem nieosuszonych naczyń żeliwnych czy przechowywaniem w nich kwaśnych potraw. Do wyczyszczenia patelni potrzebujesz jedynie surowego ziemniaka, łyżkę gruboziarnistej soli i odrobinę dowolnego oleju. Zacznij od rozgrzania patelni w piekarniku nagrzanym do 2stopni. Kiedy patelnia będzie już gorąca, wyciągnij ją ostrożnie i połóż na stabilnej powierzchni. Warto więc mieć ją w swojej kuchni i wiedzieć, jak jej używać.
A jakie patelnie grillowe są dobre? Odpowiadamy na to pytanie, przyglądamy się różnym modelom i radzimy, jak wybrać najlepszy. Musisz także wiedzieć, że zła konserwacja takiej patelni może spowodować, że będzie ona podatna na rdzewienie. Specjaliści zalecają zdejmowanie jedzenia z takiej patelni po przygotowaniu – można w niej podać danie, ale nie można przechowywać przez długi czas.
Lecz to nie wszystko – zarówno hobbyści, jak i zawodowcy z pewnością będą szukali czegoś więcej i zwrócą swoją uwagę na patelnie do grillowania ze specjalnymi rowkami lub kratką na dnie, patelnie do głębokiego smażenia idealne do przygotowywania dużych ilości produktów, specjalne patelnie do naleśników lub jajek, czy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.