Na bazie espresso powstają również inne słynne kawiarniane napoje typu cappuccino, laltte czy americano. Każdemu początkującemu domowemu bariście nasuwa się jedno ważne pytanie - jaka kawa do espresso ? Dowiedz się, na co zwracać uwagę kupując kawę do espresso. Dzięki dokładnemu porcjowaniu kawy mamy pewność, że każdego ranka obudzi nas takie samo, idealne espresso.
Jaka kawa do ekspresu przelewowego?
W ekspresach przelewowych, podobnie jak w automatycznych, używa się kawy zmielonej lub w saszetkach. Warto znaleźć na opakowaniu kawy informację na temat sposobu wypalania ziaren. Zanim jednak zajmiemy się parametrami parzenia, skupmy się jeszcze na wyborze odpowiedniej kawy. Ziarna przeznaczone do przygotowania espresso muszą być odpowiednio długo wypalane, aby nabrały pełni aromatu i mocy, które później będą mogły oddać do wnętrza naszej filiżanki. Kawy używane do mieszanek typu espresso do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych lub innych przelewowych metod parzenia.
Aby zdecydować, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, warto poznać kilka istotnych informacji. Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błą który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat. Ciemna, mocno palona kawa, sprawdzi się tu znacznie lepiej.
Jaki gatunek kawy wybrać? Prawdziwa esencja smaku kawy zawarta w niewielkiej filiżance, na powierzchni kawy espresso powinna znajdować się brązowa pianka nazywana cremą. Kawa espresso jest bazą.
Irish coffee, czyli kawa po irlandzku to espresso (lub po prostu mocna czarna kawa) do której dodaje się podgrzaną miarkę whiskey, brązowy cukier, a całość dekoruje bitą śmietaną. Sztuka polega na tym, żeby kożuszek ze śmietany nie zmieszał się z warstwą kawy i whiskey. Aby w pełni docenić aromaty ziaren użytych do zaparzenia espresso, warto pić wodę małymi porcjami przed każdym łykiem kawy.
Jest jednak wielu zwolenników picia wody już po wypiciu espresso. Pamiętajmy, że espresso to skoncentrowany napar kawowy, który także pozostawia w ustach wiele substancji smakowych. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Kawę zalewa się zimną wodą i stawia na źródle ognia, doprowadzając do trzykrotnego wrzenia (ale jej nie gotujemy!).
Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Kawę ziarnistą mielimy na oczekiwaną grubość, ustawiając odpowiedni stopień mielenia w młynku. Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso.
Jak powiedzieliśmy sobie na początku – nawet to może być czasem zbyt kwasowe, stąd dobrym wyborem na początek będą włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Krótki poradnik o tym, jak przyrządzić dobre espresso, jaka kawa jest najlepsza do jego przygotowania i jakie akcesoria są potrzebne. Każdy, kto posiada ekspres do kawy, musi co jakiś czas podjąć decyzję o zakupie nowej paczki kawy ziarnistej.
Warto wiedzieć, że istnieją trzy popularne rodzaje ziaren kawy, czyli arabica, robusta i liberica. Ale niech ta Wasza głowa będzie spokojna. Wszystko zaraz się wyjaśni. Dobrze jest wiedzieć, co się zamawia.
Kawę taką parzy się w odpowiednimtygielku, zazwyczaj z dodatkiem cukru. Ciesz sie stroną Nespresso w najlepszym wydaniu, otwórz ją w przeglądarce Chrome. Czy wiesz, że aluminiowe kapsułki Nespresso nadają się w 1 do recyklingu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.