czwartek, 17 stycznia 2019

Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowszy

Który chleb wybrać? Dlaczego chleb na naturalnym zakwasie jest najzdrowszy? Chleb zakwasowy jest produktem starej receptury, który ostatnio zyskał popularność. Wielu uważa, że jest bardziej smaczny i zdrowszy niż tradycyjny chleb.


Dba o szczupłą sylwetkę, bo zawiera błonnik.

Najwięcej ma go chleb razowy – średnie kromki dostarczają ok. Taki chleb wymaga dłuższego żucia, co sprawia, że zjadasz go mniej. Fermentacja jest bardzo ważna z jeszcze jednego powodu – niszczy pleśnie i bakterie, których toksyny są bardzo szkodliwe. Chleb upieczony na zakwasie ma jeszcze jedną cenną właściwość, a mianowicie zawiera bakterie kwasu mlekowego. W piekarniach możemy obecnie znaleźć wiele rodzajów chleba, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach.


Chleb na zakwasie czy wypiekany na drożdżach – jakie pieczywo jest najzdrowsze? Czym różni się proces ich produkcji?

Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Ważne jest, żeby był on zrobiony na zakwasie, ponieważ nie każdy ciemny chleb nadaje się dla osoby zmagającej się z cukrzycą. Niektóre ciemne pieczywa dostępne w supermarketach mogą zawierać w swoim składzie cukier i nie powinny być spożywane przez osoby na diecie dla diabetyków. Chleb robiony na zakwasie jest zdrowszy od chleba wypiekanego na drożdżach.


Po pierwsze chleb na zakwasie najczęściej robiony jest z mąki żytniej w przeciwieństwie do chleba na drożdżach, który bardzo często powstaje. To nie jest to czego szukamy! Spróbuj na pewien czas wyeliminować pieczywo drożdżowe, upiecz samodzielnie lub kupuj wyłącznie chleb na zakwasie i na własnym ciele poczuj różnicę. Chleb żytni jest najczęściej produkowany na zakwasie, dzięki temu ma specyficzne cechy organoleptyczne.


W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo! Przyczyny nie znalazlam,uzywalam ta sama make,zawsze polska,wszystko tak samo a chleb w koszu,teraz od jakichs pewnie lat mi sie to nie zdazylo i nadal nie wiem dlaczego czasem nie wychodzi. Tylko dzikie ;) Różnica moze polega najwyżej na tym, że na zakwasie z reguły robi sie chleby żytnie, które są zdrowsze, a na drożdżach piekarniczych chleb z mąki pszennej, uważanej za.


Zakwas na chleb to nie to samo co żurek śląski.

Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.


Dzien dobry wszystkim! Moja przygoda ze 1 chlebem zytnim na zakwasie wyrabianym w domu nie jest poki co dluga, ale jak na razie bardzo udana. Niestety na razie nie do przejscia jest dla mnie jedna kwestia – bez wzgledu na rodzaj uzytej blachy i temperature pieczenia chleb przykleja mi sie do blachy.


Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty