Mąka żurkowa to tylko chwyt producentów, to zwykła mąka żytnia, można na niej piec. Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu. Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą.
Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego. Witam, dzisiaj po raz drugi i ostatni piekłam ten chleb. Robiłam go na zakwasie pszennym i wyszły mi dwa placki, jeden z piekarnika drugi z automatu.
Zrobiłam dzień wcześniej zaczyn, który do rana trochę wykipiał z miski, wszystko robiłam wg. Z mąki graham robi się krakersy, bułki i chleby drożdżowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by upiec na niej chleb na zakwasie. Ja wybrałam do tego pszenny zakwas i dodałam trochę ulubionych bakalii.
DrukujProsty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków. Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. A także zrobiłam z niego grzanki z kurczakiem i fetą.
Kalorie w chlebie pszennym.
Kromka chleba po spożyciu dość szybko ulega strawieniu, dając niezbyt długie uczucie sytości. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Jeśli chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.
Wyjmij chleb z piekarnika (możesz go jeszcze natychmiast po wyjęciu z piekarnika spryskać woda, aby skórka miała wiekszy połysk) i odstaw na kratkę do wystygnięcia. Chleb graham na zakwasie pszennym. Lista przepisów na chleb graham na zakwasie z polskich blogów kulinarnych. Etykiety: chleb, chleb graham, drożdże, mąka graham, mąka pszenna, zakwas pszenny. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Przepis na chleb graham na zakwasie pszennym z bloga Grahamka, weka i kajzerka. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego.
Wersja z foremki keksówki. Przygotowuję go na zakwasie. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. To już cztery miesiące. Możliwe, że owa kasza została niechcący wylana na gorące podłoże, być może kamień wokół paleniska, i w ten sposób przypadkowo powstał pierwszy chleb.
Wtedy to dopiero piekłabym chleby, bułeczki, bagietki, podpłomyki i inne pyszności. Zakwas żytni mamy wyhodowany, a nawet używaliśmy go już kilka razy do upieczenia chleba żytniego. Jeśli pragniemy wreszcie jakiejś odmiany, możemy upiec chleb pszenny na zakwasie pszennym.
Zobacz, jak się za to zabrać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.