Przepis jak upiec domowy chleb pszenny na zakwasie. Bardzo prosty przepis. Składniki na formy keksowe: - 6g mąki pszennej razowej - 6g. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu.
Długo zachowuje świeżość! Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas.
Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony) Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami.
Rączka Panny Grymaśnej jak kometa sunie ku chropawej skórce. Artystyczna wizja małej damy powoduje zaćmienie bochenka kraciastą ściereczką. W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb.
Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Chleb księżycowy w pełni. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Eksperymentowanie z domowymi wypiekami jest przyjemne, ale czasem miło upiec zwyczajny i prosty chleb. Da się jednak temu zaradzić, można mąkę żytnią jasną wymieszać z pszenną. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.
Domowe pieczywo na zakwasie. Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.
Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.
Ale wracając do chleba pszenno - żytniego, który jest bohaterem tego artykułu. Najlepiej jest zacząć od starego zakwasu, który ktoś znajomy hoduje od dawna. Jeśli nie mamy takiej możliwości to po prostu w czystym słoiku rozrabiamy mąkę żytnią z letnią wodą, żeby uzyskać proporcje gęstej śmietany.
Polecam Pain de Campagne z MW, zachwyci Cię, tyle że jest to chleb na zakwasie. Na pewno również skorzystam z Twojej rady i Pain de Campagne będzie. Dziękuję bardzo, sprœbuję zrobić.
Chef Titanium troche sie przy tym ciescie kiwal nie wiem czy to normalne w kazdym razie wszystko dobrze wymieszane. Szybki chleb pszenno-żytni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.