wtorek, 2 lipca 2019

Raclette kwestia smaku

Najlepsze ciasta, desery i wypieki. Szybkie obiady, pyszne sałatki i dania fit. Potrawy wegetariańskie i wegańskie, makarony i zupy. Dania z ryb i owoców morza. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga W Krainie Smaku.


Urodzinowe raclette 428. To także rodzaj domowego grilla i nazwa „potrawy”, którą się na nim przyrządza. Do dziś fondue uwielbiam, choć pojawia się bardzo, bardzo sporadycznie – może to kwestia świadomości jaka to bomba kaloryczna bez szczególnych wartości odzywczych. Często się słyszy, że tofu nie ma smaku. Jak więc wykorzystać tofu w naszej kuchni, aby było smaczne?


Ponad wegetariańskich przepisów na codzienne przyrządzanie tofu znajdziecie w książce Amelii Wasiliev “Tylko tofu”. Jest to ser dojrzewający, pełnotłusty, średnio twardy i dość ostry w smaku. Raclette z kiełbasą i brokułami.


Produkowany głównie w Szwajcarii i Francji. Dodajemy crème fraîche, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser kroimy w dość grube plasterki, ich połowę kładziemy na ziemniakach, nakladamy resztę masy ziemniaczanej i przykrywamy pozostałym serem.


Pamiętam z dzieciństwa jak mój tata zamawiał w restauracjach zupę cebulową. Myślałam sobie jak to w ogóle można jeść (szczególnie dlatego, że potem cały dzień się tym śmierdzi!). Pewnego dnia, jak już byłam dorosła, zaproponował mi, żebym spróbowała od niego łyżeczkę zupy, bo ponoć była wyjątkowo smaczna.


Grill też świetnie się nadaje do przygotowania krewetek. Kurczak w sosie sojowym i miodzie - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Az dziw, ze za kazdym razem do raclette , ktore jadam dosc czesto, zostaje mi podane czerwone wino.


Chetnie wiec sprobuje tego dania z winem bialym. Ciekawa jestem rozncy w smaku i odbiorze samego raclette. Jeszcze raz bardzo dziekuje za komentarz. A na niektórych grillach z łopatkami do raclette jest również opcja grillowania mięsa. Sam pomysł grilla do raclette jest również dużym uproszczeniem bo powinno się kawał sera (połowę koła) wbijać na specjalny trójząb z podgrzewaczem i sukcesywnie zeskrobywać topiącą się warstwę na talerzyk z szynką, ziemniakami, warzywami.


Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Kiedyś dawno temu wzięłam udział w konkursie zorganizowanym przez portal przepisy.


Do wywaru dodaj kiszone buraki razem z sokiem. Dodaj majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Zamieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować, bo straci kolor. Kasia, najprościej chyba dodać gorącego bulionu lub wody, wymieszać aby wszystkie przypieczonki się odkleiły, a następnie odparować na małym ogniu.


Można zagęścić mąką ryżową lub pszenną i doprawić do smaku. Przecedź do czystego. Pamiętaj, aby sól dodać dopiero pod koniec redukowania sosu, bo inaczej na koniec sos może okazać się zbyt słony.


Ser do raclette kroimy na kawałki odpowiedniej grubości oraz szerokości, w taki sposób, aby zmieścić się on na naszej małej patelence, w którą wyposażone jest specjalne urządzenie do raclette. Najbardziej kluczowa jest tu kwestia grubości sera, ponieważ, rzutuje ona również na stopień wysmażenia. Dzisiaj w menu obiadowym smażony pstrąg alpejski wraz z batatami.


Miała być inna rybka ale nie dostałam więc kupiłam pstrąga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty