Wychodzę z założenia, że skoro drożdże potrzebują do życia ciepła, cukru i skrobii, to trzeba im to zapewnić w rozczynie. Zawsze dodaję na oko: ciepłe mleko lub wodę, odrobinę cukru i taką ilość drożdży, jaka wynika z przepisu. Jak zrobić rozczyn z drożdży? Wiele osób obawia się robienia ciasta drożdżowego.
Często słyszę, że nie wiedzą co to jest i jak zrobić rozczyn z drożdży. Wydrukuj Autor Przepyszny, mięciutki chleb pszenny na drożdżach suchych z dodatkiem oliwy extra virgin i miodu. Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750). Podczas wyrabian Zobacz więcej.
Odpowiedz na ten komentarz. Zaczyn znany jest również pod nazwą rozczyn. Po co przygotowywać zaczyn? Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smakowity Chleb. I jeszcze jedno porównanie.
Wprawdzie, jak już wspomniałam, z drożdży instant nie przyrządza się rozczynu, ale ciekawiło mnie, jakie właściwości fizyczne ma rozczyn wykonany z obu rodzajów drożdży. W obu przypadkach drożdże wykonały swą pracę, oba rozczyny pięknie wyrosły. Dla wszystkich zainteresowanych: płaska łyżeczka drożdży suchych lub instant to mniej więcej 3g. Oczywiście, że objętość zależy od łyżeczki, ale jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym problemem w żadnym przepisie.
Nie trzeba się rozdrabniac. Na końcu wlać roztopioną, ciepłą margarynę. Można dodać trochę mąki jeśli się za bardzo klei ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W sklepach dostępne są dwa rodzaje – (instant) i świeże.
Te pierwsze nie wymagają rozczynu, ale przygotowując ciasto z ich udziałem, trzeba zwracać ogromną uwagę na temperaturę dodawanego do ciasta płynu – powinna ona wynosić około stopni. Dzisiaj o tym, jak przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, który jest podstawą wielu wypieków. Jak przygotować rozczyn z drożdży.
To dzięki dobrze przygotowanym drożdżom pizza będzie puszysta, a bułeczki pięknie wyrosną. Przede wszystkim ważne jest aby:. Oetkera to naturalne drożdże powodujące wyrastanie i spulchnianie wypieków. W przeciwieństwie do drożdży tradycyjnych nie wymagają sporządzania rozczynu.
Wyjątkiem są ciasta ciężkie, np. Dziewczyny potrzebuje przepis na ciasto drozdzowe, ale na suchych drozdzach! Do niedawna miałam możliwość kupowania drożdży suchych bez dodatków, ale już od jakiegoś czasu w moim sklepie się nie pojawiają.
Teraz jednak wolę drożdże świeże, bo te suszone na ogół mają przynajmniej jeden chemiczny dodatek(E-491), a jak wiadomo nie jest to samo zdrowie. Jaki jest przelicznik? Często w komentarzach do przepisów z drożdżami pojawiają się o to pytania.
Pytacie też o zaczyn, dlaczego drożdże nie rosną i co zrobić by zrobić dobre ciasto drożdżowe… Pytania w kontekście ciasta drożdżowego pojawiają się zawsze. Drożdże świeże i instant – jakich lepiej używać? Dobrze wiem, że ciasto drożdżowe często przysparza.
W przemyśle spożywczym (zwłaszcza fermentacyjnym, np. piwowarskim) wykorzystywane są drożdże szlachetne, wśród których wyróżniamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.