poniedziałek, 15 lipca 2019

Tradycyjna galareta wieprzowa

Sprawdza się jako zagrycha do mocniejszego alkoholu, ale również ma swoich amatorów, którzy jedzą ją także w innych okolicznościach. Jak przygotować galaretę wieprzową? Składniki: 5-stópek, nóżek wieprzowych. Z proponowanej ilości mięsa otrzymałam ilość galarety widocznej w miseczkach na zdjęciu. Z masy rybnej po ugotowaniu powstanie coś w rodzaju rybnego klopsa można też jeść na goraco, choć wtedy może się troszeczkę rozpadać, ale nie koniecznie musi to zależy od ilości kaszy i jajek jakie dodajemy do masy.


Nogi wlozyc do zimnej wody, umyc, przepłukac i zostawic na godziny.

Galareta bez żelatyny - tradycyjna. Golonke rowniez umyc. Po dwoch godzinach wylac wode, przepłukac ponownie i włozyc do duzego garnka i zalac zimna wodą. Tradycyjna galaretka z nóżek! Jak zrobić galaretkę z nóżek Jeżeli podobają się Państwu moje przepisy to proszę o łapkę w górę, udostępnianie, komentarz pod filmem oraz subskrybowanie.


Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści.

GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nóżki i golonki dokładnie oczyść i umyj. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok.


Taką właśnie galaretę z nóżek wieprzowych w formie od babki robiła na Wielkanoc moja Mama. W tym roku postanowiłam i ja tak zrobić – dziś na próbę, reszta galarety w słoiku w lodówce, powędruje do foremki w sobotę wieczorem, żeby była gotowa na niedzielne śniadanie. TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA Z MAJONEZEM Spaghetti alla bolognese Inne inspiracje: Na zimno Sałatka gyros z kurczakiem Pasta z makreli wędzonej - wersje Sałatka z zupek chińskich Grzyby w occie. Specjalnie dla fanów mięsa w galarecie powstał ten tradycyjny przepis na zimne nóżki wieprzowe :) Mięsa w galarecie znane są w polskiej kuchni od setek lat. Legenda głosi, że pierwszy raz potrawę przypominającą dzisiejsze zimne nóżki podano w XVII wieku na weselu króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy.


Studzienina to galaretka z nóżek wieprzowych. Wbrew pozorom łatwo ją przygotować. Do studzieniny tradycyjne podajemy ćwikłę, chrzan lub ocet. Często kojarzona z tymi zakrapianymi imprezami.


W zależności od regionu Polski nazywana również: zimnymi nóżkami, galartem czy zylcem. Klasyczna galareta to potrawa przygotowana na bazie nóg wieprzowych. Ciekawą i smaczną odsłoną tradycyjnej galarety jest połączenie wieprzowiny, delikatnego. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Do przygotowania galarety z głowizny potrzebny będzie jeden łeb wieprzowy.


Odciętą od tułowia świńską głowę rozłupujemy toporem albo tasakiem, ostatecznie dużym nożem (ze względu na twarde kości może to być dość trudne).

Wydłubujemy łyżką mózg i oczy, wyrywamy zęby, wycinamy nozdrza. Mięso wieprzowe umyj i dodaj do nóżek. Następnie dokładnie oczyść, opłucz i włóż do dużego garnka. Włoszczyznę obierz, opłucz, wrzuć do garnka z mięsem i nóżkami. Parę sprawdzonych przepisów rodziców.


Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m. Dodaj obraną cebulę. Dręczą nas upały, w ciągu dnia jemy mało, lekkostrawnie, a nawet chudniemy. Upały robią „swoje”.


Wieczorem jednak chce się zjeść coś konkretnego. Proponuję zatem galaretkę z nóżek, jest.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty