Gotowanie na parze to prosty sposób na przyrządzenie pysznego, ale i wyjątkowo zdrowego posiłku. Jak dobrze gotować na parze, by potrawy były zawsze smaczne i aromatyczne? Z pomocą przychodzą proste wskazówki, które pozwolą szybko zaprzyjaźnić się z parowarem. Gotując na parze, znika ryzyko przypalenia albo wykipienia potrawy. Parować, ale w czym?
Gdy przekonasz się do tego rodzaju obróbki, warto zaopatrzyć się w parownik, na przykład ten wykonany z bambusa. Urządzenia złożone są ze zbiornika na wodę, pojemników na żywność ze specjalnymi otworami oraz pokrywy. Jak gotować na parze, by potrawy wychodziły smaczne, o odpowiedniej konsystencji? Sprawdź kilka naszych porad.
Nalej odpowiednią ilość wody do garnka. Moją propozycją jest zatem gotowanie na parze. Taka technika przygotowania potraw jest uznawana za jedną z najwartościowszych, dlatego powinna zagościć w każdej kuchni. Przepis na kruche ciastka z kremem cytrynowym. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom.
Poniżej moje patenty na to, żeby było nie tylko zdrowo i lekko, ale też smacznie. Pokochaj przyprawy. To jest absolutna podstawa. Jeśli decydujemy się na gotowanie na parze, to również bez tłuszczu.
Zobacz nasze przepisy i dowiedz się, jak gotowanie na parze odmieni Twoje życie! Gotowanie w wodzie brokułów, zwłaszcza włożenie ich do zimnej wody i powolne podgrzanie, powoduje oddanie wielu cennych składników do płynu. Tak można przygotowywać zupy z brokułami na przykład.
Ja najczęściej gotuję brokuły na parze. Mam zwykłe sitko, które wkładam w garnek. Ania Gotuje to mój autorski blog kulinarny będący skarbnicą najlepszych przepisów na ciasta, serniki, dania na obia sałatki fit i wiele innych.
W tym dieta bezglutenowa i potrawy wegetariańskie. Każde danie jest obszernie opisane wraz ze zdjęciami krok po kroku. Mięso, ryby i warzywa gotowane na parze nie tylko smakują dobrze, ale przede wszystkim zachowują najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Są też dużo mniej kaloryczne od potraw smażonych, pieczonych lub gotowanych. Podane z lekkim sosem lub dressingiem, doprawione świeżymi ziołami to pyszne dania.
O króliku zrobionym na parze myślałem już od dłuższego czasu, ale wychodziło tak, że na pomyślę się tylko kończyło. W końcu stwierdziłem, że warto kolejny rodzaj mięsa przetestować i spróbować go zrobić w moim niezawodnym parowarze :) Wyszedł naprawdę bardzo dobry, ale z czasem parowania musiałem trochę pokombinować bo za pierwszym razem za krótko go parowałem. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np.
Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Nie trudno jednak w tym przypadku o monotonie. Jeśli nie chcesz na okrągło jeść parowanego kurczaka z ryżem, wypróbuj poniższe przepisy. Do naczynia Varoma wkładam zamrożoną rybę na poziom dolny, warzywa na górny.
Do Thermomixu wlewam litr wody. Ustawiamy czas na min oraz temperaturę Varoma - i danie robi się samo. To samo uzyskamy gotując warzywa w parowarze lub w zwykłym garnku z koszyczkiem do gotowania na parze. Ale jak już mam Thermomixa to z niego korzystam.
Potrzebujesz: garnka, sita do parowania. Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.