W garnku rozgrzewamy ml oliwy, szklimy szalotkę i czosnek. Mule dokładnie wypłukać. Seler drobno posiekać. Do garnka wlać wino, wrzucić seler.
Wrzucić osączone z wody mule, gotować przez minut pod przykryciem, do momentu otwarcia się muszli, następnie odcedzić, wrzucić do garnka, zaś do powstałego z ich gotowania wywaru wrzucić posiekany ser. Przygotowujemy w duzym garnku bulion warzywny, do ktorego dodatkowo dodajemy por pokrojony w kawalki oraz kawalek selera, dwa zabki czosnku i sok z polowy limonki.
Garnek powinien byc wypelniony bulionem z warzywami max do polowy. Wywar do gotowania muli. Do mojego wywaru potrzebna jest przede wszystkim szklanka białego wina, którą wlewamy do dużego garnka. Dużego czyli dla mnie ok. Jeśli szokuje Was taka ilość wina, to możecie ewentualnie dodać pół szklanki wody,.
Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. W czasie, gdy mule znikają z półmiska, w garnku gotują się kolejne mule, podlane kolejną porcją białego wina.
Małże po marynarsku.
Jak przyrządzić małże. Przygotowałam dzisiaj mule w winie. Najlepsze przepisy na małże.
Pamiętam czasy, gdy na małże, czyli mule w winie chodziłam minimum dwa razy w miesiącu do takiej amerykańskiej restauracji Jeffs w Galerii Mokotów. Często gotujemy obiad na dwa dni ale drugiego dnia nie zawsze mamy ochotę na to samo danie. Można je podac w innym wydaniu, tak jak kotlety. Nieobrane małże w muszlach gotują się przez 7-minut. Jeśli produkt nie został wcześniej rozmrożony, czas gotowania można wydłużyć o 1-minuty.
Tradycyjna metoda gotowania w wodzie nie jest jedyna: małże można gotować w białym winie lub piwie. Moje mule w mleczku kokosowym są lekko kwaśne, ostro słodkie dzięki papryczce chili. To jeden z wielu przepisów na małże, jednak u mnie najpopularniejszy.
Omułek jadalny - mule - małże - w moim przepisie bez wina. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę, zeszklić szalotki i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około minut.
Pulpety gotowane w wywarze z warzywami pamiętam od dawna. Najczęściej były przygotowywane z mielonego mięsa z kurczaka. Kulki z mielonego mięsa pływały sobie prawie jak w zupie.
Mrożonego dorsza całkowicie rozmrażamy.
Czyścimy, płuczemy i kroimy na porcje. Jeżeli gotujemy dorsza w całości, oporządzamy go usuwając skrzela (nadałyby potrawie gorzkawy smak). GOTUJEMY: Wkładamy do wrzącego wywaru warzywnego (z dużą ilością cebuli), mieszaniny wody i białego wina, wody i mleka lub samego wina. Mięso włożyć do miski , dodać sól i pieprz (według smaku).
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie , jak nasiąknie wodą , odgnieść dość mocno i dołożyć do mięsa. Cebulę pokroić drobno i również dodać. Wszystko razem dokładnie wymieszać , formować małe klopsiki i wrzucać do garnka z gotującą wodą. Twardość wody niewęglanowa to liczba jonów wapnia i magnezu występujących w wodzie w postaci innych soli niż wodorowęglany.
Wymienić tu można zarówno siarczany, chlorki, jak i azotany, lecz nie tylko. Twardość niewęglanowa nie może być usunięta poprzez gotowanie wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.